Retro midi suknja - ponovo

Postoji neko posebno zadovoljstvo kada čovjek na sebi nosi nešto što je njegovih ruku djelo. I čini mi se da to i drugi primijete. Tako sam, razmišljajući šta obući na svadbu na koju sam bila pozvana, odlučila kupiti materijal i sama sašiti suknju.
Kako nemam dovoljno iskustva u tome, nisam previše očekivala i imala sam rezervni plan. Ali kad sam završila suknju bila sam prezadovoljna.
Materijal koji sam kupila je sa cvjetnim uzorkom, a odlučila sam se za vintage kroj, suknju sa faltnama. Jednostavan kroj, ali cvjetni uzorak sve nadopunjuje i svakako je odličan za ljetne outfite.


Kupila sam 2 m materijala ali mi je dosta ostalo i neiskorišteno. Pored platna i pribora za šivanje, ono što je potrebno jeste odgovarajući konac, rajfešlus i komad flizelina. Nisam dodala postavu jer obično koristim odvojenu.
Prvo sam izrezala dva pravougaonika. Za širinu je potrebno otprilike 1 m a dužina je po želji. Ja sam htjela da bude ispod koljena, midi dužina pa sam rezala na 70 cm (ukupno sa porubom i šavovima). Ono što i jeste bitno kod krojenja ovakve suknje da odredite dužinu koju želite, pri tome mjereći od mjesta gdje želite da vam bude pojas. Naravno ostavljate po 5 cm za šavove (1,5 cm) i porub (3,5 cm). I zatim je potrebno da se izmjerite u struku. Mjerite pravi pojas, na to dodajete po 1,5 cm za šavove i 4 cm za preklop na koji ćete prišiti dugmad. (Dobro je uvijek ostaviti i više, jer se poslije može odrediti tačno koliko treba.) Važno je ne zaboraviti prepustiti centimetre za šavove i porub.


Na slici se vide skrojeni svi dijelovi, pravougaonici okrenuti licem u lice, pojas i dio po dimenzijama isti kao i pojas od flizelina da bi pojas ljepše stajao. Naravno flizelin je potrebno zalijepiti za pojas.


Slijedeći korak jeste pravljenje faltni. Sve zavisi kakve faltne želimo. Ja sam radila tako da sam prvo našla sredinu, označila je postavljanjem iglice i zatim u jednakim razmacima, po 6,5 cm postavljala iglice. Potom iglice za obje strane centralne pomjerim do sredine. Na isti način pravim faltne sa obje strane.


 Kako izgleda kada su napravljene faltne vidimo na slijedećoj slici. To isto ponovimo i na drugom pravougaoniku. Faltne ne moraju baš striktno da budu jednake, ono što želimo da dobijemo jeste širina koja odgovara polovini mjere našeg struka, plus 1,5 cm za šavove sa obje strane.


Faltne možemo i prošiti na širini 1 cm da ih osiguramo. Zatim je potrebno da sašijemo pravougaonike po dužini, znači spojimo ih i prišijemo rajfešlus. Nakon toga dodajemo pojas. Nisam napomenula da pri krojenju pojasa širinu sami određujemo, opet vodeći računa da ostavimo cm za šavove. 


Pojas prvo pripremimo tako što presavijamo po 1,5 cm sa obje strane po dužini i pritisnemo peglom. Isto to uradimo i po širini. Zatim presavijamo na pola i opet pritisnemo peglom. Tako, kada spajamo sa suknjom šavovi su već skriveni. Napravimo rupice za dugmad. Ja sam dugmad prišila tako da se kopčaju "unutra" i ne vide se što izgleda puno ljepše.
Ostaje još da se uradi porub i obrade krajevi. Naravno, uvijek bolje i profesionalnije izgleda kad se raspeglaju šavovi.







Primjedbe

Objavi komentar