Kako isplesti čarape za djecu - objašnjenje sa slikama


Prvo moram napomenuti da i čarape za odrasle radim na isti način, samo sa većim brojem petlji, što opet zavisi i od debljine vune i  igala s kojima radim. Čarape pletem sa 5 igala.

Nametnula sam 36 petlji i spojila u krug.


Plela sam lastiku dvije petlje pravo dvije krivo deset krugova.


Zatim sve pravo (glat), 15 krugova.


Sada počinjemo raditi na peti, što je malo komplikovaniji dio. Petu radimo na pola petlji. Kao što vidimo na slici, kada završimo onih 15 krugova okrenemo rad tako da pletemo krivo, te pletemo krivo na pola petlji, u ovom slučaju 18 petlji. Ostatak petlji za sada ne koristimo ( to će nam biti gornji dio stopala). Nakon što smo ispleli 18 petlji krivo, opet okrenemo i pletemo ih pravo. To ponavljamo 15 redova ukupno.


Zatim počinjemo oblikovati petu. I dalje radimo samo sa 18 petlji. Pletemo pravo 11 petlji, a zatim dvije zajedno, zatim okrenemo rad, prvu petlju ispuštamo, pletemo 6 krivo, a zatim dvije zajedno. Ponovo okrenemo rad, ispustimo prvu petlju, pletemo pravo 6, a zatim dvije zajedno. Ustvari vršimo smanjivanje broja petlji dok ne dobijemo 8. Na slijedećoj slici možemo vidjeti tih 8 petlji koje ostaju na centru i vidimo mjesta na kojima radimo oduzimanje.


Ovako bi to trebalo izgledati:Dakle, na gornje dvije igle, koje nismo koristili, imamo ukupno 18 petlji, a na trećoj 8, i imamo formiran oblik pete.


Nakon toga, pletemo pravo ovih 8 petlji, a zatim na dijelu sa strane dodajemo ( "pokupimo" ) 9 petlji.

Sada pletemo 18 petlji koje su "odmarale", onda na slijedećoj strani opet dodajemo 9 petlji.


Pa imamo nešto ovako:Nastavljamo plesti pravo jedan krug, a u slijedećem smanjujemo broj petlji. Sada početak kruga računamo od sredine pete.
Znači, kada gledamo od sredine pete idemo ovako:
1. Pletemo pravo do zadnje tri petlje na igli, dvije pletemo zajedno, jednu pravo, pletemo 18 petlji za gornji dio, jednu petlju pravo na slijedećoj igli, dvije zajedno, i do kraja pravo. To je jedan krug.
2. Sve pletemo pravo bez smanjivanja broja petlji. To je drugi krug.
Ponavljam ova dva kruga dok nam ne ostane po 9 petlji na svakoj igli, ukupno 36.


Zatim pletemo sve pravo 15 krugova, ili do dužine koju želimo. Vidimo da je čarapica skoro gotova.

Ova dužina je za broj 22/23.
Ostaje nam još da oblikujemo dio za prste. Tako da ćemo početi sužavati ( opet gledamo od sredine donjeg dijela stopala ) :
1. pletemo do zadnje tri petlje, onda pletemo dvije zajedno, jednu pravo 
2. zatim prelazimo na drugu iglu, jednu petlju pletemo pravo, dvije zajedno, ostale pravo
3. na trećoj igli pletemo sve pravo do zadnje tri, dvije zajedno pa jednu petlju pravo
4 i na četvrtoj igli jednu petlju pletemo pravo, dvije zajedno i do kraja pravo. To je bio jedan krug.

Slijedeći krug pletemo bez oduzimanja petlji. Ova dva kruga ponavljamo 3 puta, a zatim samo prvi krug sa oduzimanjem petlji dok ne dobijemo po dvije petlje na 4 igle. Zatim te petlje rasporedimo na dvije igle, po četiri petlje. To izgleda ovako:


Ostaje nam još da spojimo ove dvije strane. Ja to radim sa iglom za ušivanje kao što je prikazano na slici, mada postoji više načina. Mogu se plesti i po dva zajedno da se završe.


Napisaću način na koji ja radim. Kada presiječem vunicu, ostavim malo duži rep, koji mi služi za ušivanje. Zatim uvučem u iglu i počinjem da spajam od prve petlje na prednjoj strani, tako da iglu uvlačim u petlje na način koji sam napisala ispod.
Prednji dio:
1. kao da ću plesti pravo- skinuti petlju sa igle
2. kao da ću plesti krivo- ostaviti petlju na igli na igli. Zatim prelazimo na paralelnu petlju u zadnjem dijelu.
Zadnji dio:
1. kao da ću plesti krivo- skinuti petlju sa igle
2. kao da ću plesti pravo- ostaviti petlju na igli. ponovo se vraćamo na petlju u prednjem dijelu.

Nastavljamo do kraja na ovaj način, dok ne obuhvatimo sve petlje. Zatim samo sakrijemo krajeve vunice koji su nam ostali. I čarape gotove.Primjedbe