Visočica 2015

Nedjelja, 7.6.2015. godine, sunčan i nezaboravan dan proveden na planini Visočici. U organizaciji PD "Bobovac" iz Kaknja smo krenuli ranim jutrom, u 6 sati da bismo oko 8 sati stigli do planinarskog doma "Vrela" u Tušilima (1200 m n/v). Tu nam je bilo polazno mjesto.
Vedro nebo te svo to zelenilo koje smiruje a ujedno i stvara nekakav osjećaj ushićenja, govorilo je da je pred nama odličan dan. Do tog mjesta smo stigli vozeći se preko Bjelašnice.

Visočica čini prirodnu granicu između Hercegovine i Bosne. Sa istočne strane je Ljutom odvojena od Treskavice, sa juga i jugozapada rijekom Neretvom od Prenja a sa zapada i sjevera kanjonom rijeke Rakitnice od Bjelašnice. 



Ovdje smo skrenuli prema vrhu Drstva (1808 m n/v). Uživali smo u predivnim pejzažima, šarenilu planinskoga cvijeća, tišini koju je samo ponekad prekidalo oglašavanje ovaca u daljini.




A kada smo stigli na vrh Drstva ipred nas se otvorila panorama od koje zaista zastaje dah. Riječi i slike to mogu samo djelomično opisati.


Ono što me je oduševilo je to što se sa ovog mjesta vidi selo Lukomir na Bjelašnici. Posjeta tom selu prošle godine je ostavila jak utisak na mene i naravno imam želju da ga ponovo posjetim.





Zatim smo se uputili preko grebena ka vrhu Vito (1960 m n/v). Planina Visočica je vjerovatno ime dobila po mnogobrojnim visokim vrhovima. Najviši vrh jeste Džamija (1967 m n/v), na koji mi u ovoj turi nismo išli. Nešto treba ostaviti i za slijedeći put.




Na vrhu Vito smo napravili zajedničku fotografiju a zatim smo se spustili do Vukove vode gdje smo napravili pauzu za ručak. Onda smo nastavili kroz Mahale gdje smo naišli i na snijeg. Kolika radost.






Pošto nam je ostalo dovoljno vremena odlučili smo se popeti i na Crveni kuk (1733 m n/v). Iza nas se vidi Puzim ( 1776 m n/v), jedan od najupečatljivijih vrhova Visočice, malo izdvojen od ostalog dijela masiva. 



Turu smo završili u selu Sinanovići. Umornog tijela ali odmorne duše. A to je ono što je najbitnije. Proveli smo dan u prirodi, upili i udahnuli dio te ljepote i otišli sa nadom da ćemo se opet vratiti.



Primjedbe