Pletenje rukavica bez prstiju - tutorijal sa slikama

Rukavice su pletene na 5 igala, sa vunicom Red Heart Bella. Ovaj postupak je vrlo jednostavan i može se prilagođavati i adaptirati na razne načine. Npr. koristiti različitu boju vunice za lastiku u odnosu na ostatak, ubaciti neku drugačiju mostru i slično. I broj kotlaca je vrlo jednostavno mijenjati, ne utiče puno na izgled, a možemo postići željenu veličinu. Dakle, ovo je neka najjednostavnija verzija.

Desna rukavica

Za početak nametnuti 48 kotlaca, po 12 kotlaca na svakoj igli. Moram napomenuti da treba malo labavije započeti, da bi se rukavica mogla lagano navući na ruku.


Spojiti u krug, i potom raditi lastiku 3 cm. Ja sam lastiku radila 1 krivo, 1 pravo, s tim da sam pravi kotlac plela "obrnuto".


Nakon toga pletemo sve pravo 16 redova (krugova), a onda počinjemo raditi prst (palac). To radimo tako što ćemo na prvoj igli ( gledano od repa vunice, prema kome određujemo i početak kruga): plesti 3 kotlaca, zatim staviti marker, slijedeći kotlac plesti i sa prednje i zadnje strane (tako da od jednog pravimo dva), plesti 1 kotlac, i slijedeći kotlac plesti dva puta, staviti marker. 
Znači, između markera sada imamo 5 kotlaca.


Slijedeći red pletemo bez dodavanja kotlaca. A dodavanje vršimo svaki drugi krug, sve dok ne dobijemo ukupno 15 kotlaca između markera.


Sada ćemo ovih 15 kotlaca prebaciti na rezervnu vunicu, i na njima nećemo raditi dok ne završimo glavni dio rukavice. 




Nakon toga, u dijelu iza ovih kotlaca dodaćemo 3 kotlaca, da bismo opet imali 48 kotlaca, i nastaviti plesti pravo još 3 cm. Na kraju, opet radimo lastiku 3 cm, i završimo. 





Rukavica skoro završena, ostaje nam još prst. Kotlace sa rezervne vunice prebacimo na igle i fino rasporedimo,

 pridružimo vunicu, a u dijelu iza prsta, gdje smo dodali ona 3 kotlaca, sada "pohvatamo" nova tri, 


spojimo sve u krug, i pletemo tri kruga pravo, a zatim 5 krugova lastiku i završimo. Ostaje nam još da posakrivamo krajeve gdje smo pridruživali vunicu. I imamo gotovu rukavicu. :)



Lijevu rukavicu radimo isto, s tim što pazimo da prst postavimo sa druge strane, znači na kraju druge igle.
Nadam se da je moj pokušaj da objasnim kako ih isplesti uspio. :)

Primjedbe