Savjet za pletenje ranfle - kako isplesti duplu ranflu

Ako kod pletenja ranfle, npr. kod suknje, hlača za djecu ili rukava, koju ja i inače zovem lastika, želite uvući pravu lastiku, kako ne bi spadalo ovo je odličan savjet. Ili čak ako možda želite deblju ranflu na kapi ili slično. Nisam nigdje do sada vidjela ovakav način izrade, dok mi to mama nije otkrila.

Postupak je vrlo jednostavan. Nakon što nametnete određeni broj petlji, na mome primjeru je 40, prvi red se plete jedna petlja pravo jedna krivo. Zatim u svakom slijedećem redu prava petlja se samo skida, tj. prebacuje sa lijeve na desnu iglu sa vunicom iza, dok se krive petlje normalno pletu.

Ovako to izgleda, mada sam ja koristila deblje igle nego što odgovara ovoj vunici pa se čini malo šlampavo. Zapravo se dobije duplo pletivo.


Na krajevima je skoro zatvoreno, ali kako se vidi igla može fino proći da bi se lastika uvukla. A zavisi i koliko dugu ranflu ispletete. Na mome primjeru bi se mogla uvući i jako široka lastika.


uvlačenje lastike u ranflu


Lastika je uvučena a ujedno sakrivena sa obje strane. Super je i to što se dalje može nastaviti bilo koja mustra bez ikakvoga prekida, dodavanja ili oduzimanja petlji.

Primjedbe